VGA Nedir?
Grafik kartı öncelikle grafik işlem görevlerini işlemciden veya RAM'den kaldırmak için tasarlanmıştır. Özel bir grafik işleme birimi (GPU) ve grafik verileri hızlı bir şekilde işlemesine yardımcı olan ayrılmış bir RAM içerir. Çoğu işlemcide olduğu gibi, grafik kartında da ısıyı GPU'dan uzak tutmak için özel bir ısı emici bulunur. Bir grafik kartı, 3 boyutlu görüntülerin görüntülenmesini, görüntü rasterleştirmesini, daha yüksek piksel oranını, daha geniş bir renk yelpazesini ve daha fazlasını sağlar. Ayrıca bir grafik kartı, AGP, HDMI, TV ve çoklu monitör bağlantısı gibi çeşitli genişletme bağlantı noktaları içerir. Ana karta bir grafik kartı entegre edilebilir veya bir genişletme kartı olarak eklenebilir.
Grafik Kartları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Grafik kartı, bilgisayar ana kartının daha küçük bir versiyonu gibi görünür; işlemci, RAM ve diğer bileşenlere sahip baskılı bir devre kartıdır. Bir grafik kartına bazen genellikle bir grafik işleme birimi veya GPU denir, ancak gerçekte GPU, grafik kartının yalnızca bir bileşenidir (birincil, tanımlayıcı bileşen olsa da).
Aslında, GPU'lar İki Ana Formda Gelir:
Entegre bir GPU, anakarta yerleştirilmiştir ve yükseltilemez veya değiştirilemez. Bunu dizüstü bilgisayarlarda ve ucuz masaüstü bilgisayarlarda bulacaksınız. Bu grafikler genellikle mütevazı bir performansa sahiptir ve oyunlar veya profesyonel grafik üretimi gibi görevler için iyi performans göstermez. Ayrık bir GPU, bilgisayarın ana kartındaki genişletme yuvasına giren bir grafik kartına monte edilmiştir. Bu tür grafik kartları değiştirilebilir, böylece daha yeni grafik kartları geliştirildikçe yükseltilebilir ve bir PC'nin demode olmasını önlemeye yardımcı olur. Modern grafik kartları, bazı yönlerden bağımsız bilgisayarlar gibi davranan son derece gelişmiş cihazlardır. Muazzam sayıda hesaplama gerçekleştirirler ve tipik olarak bir bilgisayardaki en gelişmiş bileşenlerdir - özellikle oyun ve gelişmiş grafik işleme için optimize edilmiş üst düzey grafik kartları.
Yalnızca pencereler ve belgeler gibi sıradan 2B grafiklerin çizilmesinden sorumlu olmakla kalmaz, aynı zamanda en iyi modern grafik kartları, içeriğin önceden işlenmesine gerek kalmadan gerçek zamanlı olarak gerçekçi, yüksek çözünürlüklü 3B grafikler üretebilir. Fotoğraf ve video üretimi gibi grafik üretimi için çok önemlidirler çünkü çok sayıda pikseli gerçek zamanlı olarak manipüle edebilir ve işleyebilirler. Giderek artan bir şekilde, grafik kartları aynı zamanda ışın izleme olarak bilinen bir tekniği gerçekleştirme yeteneğine de sahiptir. Işın izleme, bir sahnedeki her ışık huzmesinin yolunu izleyerek ve görüntüdeki malzemeler ve dokular üzerindeki etkisini doğru bir şekilde modelleyerek sahnelerin oluşturulduğu bir 3B grafik biçimidir. Işın izlemeli grafikler inanılmaz derecede gerçekçidir ve daha önce yalnızca bol miktarda işlem gücü ile önceden oluşturulabilirdi. Işın izleme özellikli grafik kartlarının fiyatları düşmeye devam ederken, video oyunları gerçek zamanlı olarak işlenen sinema kalitesinde görseller sunmak için ışın izlemeli grafiklere giderek daha fazla güvenecek.
Ekran Kartı Türleri
Neredeyse tüm ekran kartları iki rakip marka tarafından geliştiriliyor: Nvidia ve AMD. Satın aldığınız veya PC'nizin içinde ne tür grafik kartı bulursanız bulun, doğrudan bu şirketlerden biri veya teknolojiyi lisanslamış üçüncü taraf bir şirket tarafından satıldığı neredeyse kesindir.
Bu, grafik kartı satın almayı kolaylaştırır, çünkü grafik kartı satan birçok şirket olmasına rağmen, hepsi aynı temel mimariyi kullandıkları için bunları her zaman doğrudan karşılaştırabilirsiniz. Başka bir deyişle, bir Nvidia GeForce 2070 GPU, Asus, MSI, Gigabyte veya Nvidia'dan satın almanız fark etmeksizin aşağı yukarı aynı şekilde davranacaktır.
AMD, Nvidia'nın yakın bir rakibi ve iki şirket bazen en yüksek performansta birbirlerinin önüne geçiyor. Ancak genel bir kural olarak, en iyi AMD kartları, en iyi Nvidia kartlarına benzer performans sunar.
Grafik Kartları İçin Uygulamalar
Modern GPU'ların karmaşıklığı ve işlem gücü, grafik kartlarının genellikle bir bilgisayardaki en karmaşık ve yüksek performanslı bileşen olduğu, bilgisayarın CPU'suna (merkezi işlem birimi) rakip olduğu veya ondan daha üstün olduğu anlamına gelir.
Üst düzey grafik kartları, her gün kullandığınız sıradan grafikleri işlemek dahil, her zaman sorumlu oldukları tüm geleneksel görevleri yerine getirir. Ayrıca bilgisayar oyunları için gelişmiş 3D grafikleri gerçek zamanlı olarak işlerler.
Grafik profesyonelleri de üst düzey grafik kartlarına güveniyor. Günümüzde fotoğraf, video ve grafik üretim uygulamaları, daha önce yalnızca yapılabilen sonuçlara ulaşmak için yapay zeka ve bilgisayar işlemeyi kullanan hesaplamalı fotoğrafçılık da dahil olmak üzere gelişmiş görüntü işlemeyi gerçekleştirmek için bilgisayarın CPU'suna değil grafik kartına güveniyor.
Grafik kartlarındaki GPU'lar bazen grafik dışı işleri gerçekleştirmek için ham işlem güçleri için de kullanılır. Örneğin, kripto para madencileri, madeni paralar için karmaşık madencilik sürecini gerçekleştirmek için üst düzey grafik kartlarına sahip bilgisayarlara güveniyor.